Кулминацията на честванията по повод 142-рата годишнина от Априлското въстание е

...
Кулминацията на честванията по повод 142-рата годишнина от Априлското въстание е
Коментари Харесай

Честваме 142 години от Априлското въстание

Кулминацията на честванията във връзка 142-рата годишнина от Априлското въстание е през днешния ден, център на събитията са Панагюрище и Копривщица.

Военно-историческа възстановка, литийно шествие, заупокойна молитва в памет на починалите и церемониален обред по издигането на националното знаме са част от церемониите, планувани в Панагюрище. Там ще бъде и парламентарният началник Цвета Караянчева.

А градът, в който е гръмнала първата пушка на протеста, ще уважи годишнината с полагане на цветя на гроба на Тодор Каблешков. В Копривщица също е готова обичайна възстановка на събитията. За гостите ще пее Николина Чакърдъкова. 

Клисура означи нощес с тържествена заря 142 години от Априлската епопея. Стотици хора от цялата страна пристигнаха да се поклонят пред паметта на героите. Почетните роти на 61 Стрямска механизирана бригада бяха признати от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

„ Неслучайно след Освобождението признателна България 30 години събира дарения, с цел да може да издигне тук най-достойния монумент на саможертвата на клисурци и несъмнено този монумент е читалище, тъй като читалището е знак на духа, просвещението, културата, и нашите предци са знаели, че тъкмо подобен знак заслужава Клусира ”, сподели Цвета Караянчева, представена от бТВ. 
В локалната черква по-рано през днешния ден беше отслужена заупокойна панихида в памет на починалите към 400 клисурци. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР